1 Läs mer >>
Fusilli, prinskorv och köttbullar serverat med rödbetssallad.

Julpasta

2 Läs mer >>

 

Fläskkotlett med örts...

2 Läs mer >>

Hej alla Mirandas läsare, dagen som ni har väntat på är här! Hon har äntligen öppnat upp matbloggen för gästbloggare och har nu bjudit in en äkta expert. Jag heter Henrik Berggren, på fritiden studerar jag och till vardags är det professionell matlagning som gäller. Framförallt med inriktning på lunchlådor.

När jag nu fått denna unika chans som gästbloggare väljer jag att satsa stort för att kanske få ett ytterligare tillfälle att dela med mig av mina bästa recept. Jag kommer alltså att försöka inspirera er med en trerätters middag, min egen version av nobelmiddagen dagen till ära.

Förrätt: jag valde att komponera en potatis och purjolökssoppa efter noggrant övervägande. De två rätterna det slutligen stod mellan var varm smörgåstårta och soppan nämnd ovan. Det som fällde avgörandet var att potentiell överbliven soppa passar bättre i matlådan. Något som väger tungt enligt mig.

Bildtext: det är alltid svårt att minnas hur besticken ska vara placerade. Idag fick jag lov att googla, inget att skämmas för. Samma problem som jag också brukar ha med arean av en sfär.
 
 
Huvudrätt: Jag vill ta tillfället i akt att betona vikten av bra råvaror. Huvudrätten har jag valt att bygga utifrån lasagneplattorna. Inte vilka lasagneplattor som helst. Dessa bönlasagneplattor har jag fått levererade hem till mig av ingen mindre än själva ägaren till bloggen. Efter att testat ett par olika kombinationer valde jag att göra en vegetarisk variant som jag tycker framhäver plattorna bäst. Resultatet blev helt klart en succé.
 
Bildtext: Försök att i framtiden jobba med centrering av rätten Mvh Miranda 

 

Efterrätt: något som är viktigt inom all matlagning är förberedelser. Det visar sig främst i tillagningen av efterrätten, jag klev upp 02:45 i morse för att ta ut smöret ur kylen så att det skulle hinna nå ideal temperatur innan tillagningen. Efterrätten består av en kanelkladdkaka som serveras med glass och tre pepparkakor, minns att vi även äter med ögonen!

Bildtext: Något som jag ej visste trots min stora erfarenhet av matlagning var att det ej går att vispa matgrädde. Tack till forumet ”Familjeliv” som bidrog med ett snabbt svar.

 

När jag i skrivande stund jämför min middag med den riktiga nobelmiddagen märker jag tydliga likheter i min och Tom Sjöstedt / Daniel Roos vision för middagen. Vi båda börjar till exempel måltiden med en vegetarisk rätt. Jag kan aningen motvilligt erkänna att Tom slår mig med sin för- och huvudrätt. Men med tanke på budget och arbetskraft som Daniel har tillgänglig så tycker jag (även om jag inte skulle säga det högt) att min efterrätt är bättre: mer mogen och genomtänkt.

För att summera så vill jag säga att det är viktigt att ha en röd tråd genom sin måltid. Jag har ju som ni märkt valt mejeriprodukter som inslag i alla mina rätter. Mjölk och grädde i förrätten, crème fraiche i huvudrätten och smör i efterrätten.

 

Jag tänker mig att alla läsare vill veta hur middagen ovan lagas. Pga. mitt rykte har jag lyckats få ett avtal med ICA som lägger upp mina recept på sin hemsida så här finns länkar som alla kan ta del av, lycka till med matlagningen. Värt att nämna är att alla rätter passar lika bra i matlådan som på nobelmiddagen.

 

Förrätt: https://www.ica.se/recept/kramig-potatis-och-purjolokssoppa-716077/

Huvudrätt: https://www.ica.se/recept/veggo-lasagne-653499/

Efterrätt: https://www.ica.se/recept/kanelkladdkaka-722671/

 

På återseende!

/Henrik 

Trerätters Nobelmidda...

1 Läs mer >>

Ingredienser:

500gram Nötfärs
1/2 Rödlök
1 burk Tacosås i valfri styrka 
1 frp Tacokrydda 
4 stora Tortillabröd 
Mozzarella

Stek nötfärsen och finfördela, tillsätt hackad rödlök och låt steka en stund. Häll över tacokrydda så allt blir täckt. Blanda i en halv burk tacosås.

Lägg en rand av köttfärsröra i mitten av ett tortillabröd och rulla ihop till en rulle. Lägg rullen i en smörad ugnsform. Upprepa detta steg med resterande tortillabröd. Häll över en halv burk tacosås över rullarna och smula på mozzarella.

Sätt in i övre delen av ugnen i ca 5 min på 250 grader.

Serveras med sallad, gräddfil och nachochips.

Tacorulle